Tuesday, January 20, 2009

PELBAGAI DAUN2 YG BOLEH DIGUNAKAN DALAM MASAKAN



YG NIE NAMA NYER POKOK DAUN KUCAI. DAUN NIE BOLEH DIGUNA PAKAI DALAM MASAK CILI API NGAN IKAN PARANG...SODAP GITU..

BOLEH JUGAK DIGUNA PAKAI UTK BUAT KUEH CEKODOK GORENG...caranyer letak tepung, bwg, udang kecil2, garam skit n daun kucai nie....PASTU LEH CICAH NGAN SOS CILI OR KALAU RAJIN LEH JER BUAT KUAH KACANG....





YG NIE LAK, DAUN KESUM....DAUN NIE SESUAI UTK BUAT FAMOUS LAKSA....SODAP GAK NIE...PASTU BOLEH MASUKKAN DALAM MASAKAN GAK...ANTARANYER GULAI MASAK ASAM PEDAS.....





YG NIE MAYBE KORANG TAK SELALU NENGOK KOT....YG NIE NAMA NYER DAUN KEMANGI. DAUN NIE MMG KHUSUS UTK BUAT MASAK LEMAK CILI API....YG LETAK TELUR SAHAJA YER...RASANYER MMG BEST...KALU NAK DATANG LER UMAH AKU N AKU LEH MASAKKAN...

SELAIN TU, DAUN NIE MAK AKU CAKAP BOLEH ILANGKAN SELESEMA....JUST AMIK BEBERAPA DAUN N GOSOKKKAN KAT TAPAK TANGAN....YG DAH CAIR TU GOSOKKKAN JER KAT DAHI...SESUAI UTK BUDAK2 OR ORG DEWASA PUN BOLEH GAK..





HA...YG NIE SALAH SATU PEBERET AKU BILER BALIK KG...PUCUK UBI KAYU....
MMG SEDAP UTK DIREBUS DAN DICICAH NGAN KUAH ASAM KICAP...PERGGGHHHH...KECUR AIR AKU NIE...SEDAP TAK HINGAT SAMPAI LEH MENAMBAH NASI NIE...
SELAIN TU DAUN NIE PUN BLEH MASUKKAN DALAM MASAKAN SEPERTI GULAI TEMPOYAK DAUN KAYU N MASAK LOMAK CILI API....

No comments:

Post a Comment